Nevyhnutnou súčasťou areálov základných škôl je záhrada a plochy pred budovou školy. Práve tieto miesta pretvárajú školy, zapojené v súťaži Úsmev pre strom, na zelené oázy. Výsadba, spolu so zberom papiera, prebieha najmä na jeseň a na jar s cieľom zachrániť čo najviac stromov a ozdraviť prostredie, v ktorom žijeme.

Súťaž projektu Úsmev pre strom je už za polovicou. V 3. ročníku súťaže je tento rok zapojených až 162 škôl z celého Slovenska, ktoré v dvoch povinných aktivitách poctivo zbierajú papier a vysádzajú stromčeky v areáloch škôl.

Školy volia prednostne ihličnaté druhy, ktoré skrášľujú vstup do školy celoročne. Stromy navyše v horúcich mesiacoch spĺňajú aj ochrannú funkciu – vytvárajú tieň. Základné a stredné školy aktívne v súťaži môžu pri výsadbe siahnuť aj po ovocných drevinách a kroch, z ktorých je navyše v školských záhradách úžitok. Tohtoročná teplá zima mohla mnohých zlákať k zimnej výsadbe a úprave areálov. Úsmeváci však vedeli, že v zimných mesiacoch nie je vhodné stromy vysádzať, výsadbu teda zahájili už v prvých jarných týždňoch.

Prečo sa stromy v zime nevysádzajú, aké stromy by mali vysádzať, na akých miestach a v akých obdobiach roka? „I keď tohtoročné teplé zimné obdobie mohlo mnohých zlákať k úprave areálov už skôr, vegetačné úpravy na začlenenie drevín do krajiny však nie sú v zimnom období vhodné i napriek priaznivým teplotám. Dreviny sa dostatočne nerozkorenia a zemina im neponúka dostatok živín. Vhodným obdobím na výsadbu je aj v našom pásme jar alebo jeseň. Viac si úsmeváci môžu prečítať aj na našej webovej stránke,“ uviedol RNDr. Timotej Brenkus, Slovenská agentúra životného prostredia, koordinátor projektu Úsmev pre strom.

Priaznivý zimný čas teda školy investovali do ďalšej povinnej aktivity – zberu papiera. Zberom žiaci napomáhajú znížiť množstvo vyrúbaných stromov, ktorých drevo napokon nemusí byť spotrebované k výrobe papiera. K 1. 4. 2016 bolo školami vyzbieraných až 390 ton zberového papiera – vyše 50 000 žiakom sa doteraz podarilo zachrániť viac ako 6 600 stromov.

„Spolu zo žiakmi sme zahájili výsadbu už v septembri. Jesenné mesiace boli našťastie teplé a dovolili nám vysádzať až do novembra. Do súťaže Úsmev pre strom sme sa zapojili kvôli zaujímavým aktivitám a nevyhnutnosti ochrany prírody, vzhľadom k súčasným ekologickým pomerom na Slovensku, ale aj vo svete. Výsadba stromčekov je pekná myšlienka, ktorá by sa mala šíriť aj ďalej,“ uviedol koordinátor environmentálnej výchovy na ZŠ Moskovská v Banskej Bystrici, Milan Paľaga.

Druhý polrok je už v plnom prúde. Organizátorom súťaže školy priebežne zasielajú informácie o zbere papiera spolu s fotografiami poctivých zberačov. Prostredníctvom aktivít súťaže žiaci spoznávajú možnosti kreatívnejšieho spôsobu trávenia voľného času, dozvedajú sa o dôležitosti dobre mienenej a poctivej recyklácie, ako aj o funkcii a dôležitosti lesa. Svoje vedomosti tak aplikujú v praxi. Čas strávia na čerstvom vzduchu a outdoorovými aktivitami rozvíjajú kolektivitu.

„SHP Harmanec, a.s. získal ako prvý výrobný podnik na Slovensku Environmentálnu značku Európskej únie, „Európsky kvet“, ktorou prezentuje svoje environmentálne správanie. Školy, zapojené v projekte Úsmev pre strom, nám pomáhajú zbierať zberový papier a podporovať jeho ďalšie využitie v našej spoločnosti,“ uviedla Ing. Katarína Sumráková, SHP Group.

SHP Group (Slovak Hygienic Paper Group) je nadnárodná skupina, združujúca výrobné a obchodné spoločnosti z oblasti celulózo-papierenského priemyslu. Zastrešuje 8 firiem v 6 krajinách Európy s ročným obratom 120 mil. eur. V štyroch výrobných závodoch SHP Harmanec, SHP Slavošovce, SHP Celex a SHP Intim-Papir sa spolu ročne vyrobí 100 tisíc ton papiera. SHP Group patrí k najväčším producentom hygienických papierov v strednej a juhovýchodnej Európe. Majoritným akcionárom skupiny SHP Group je významná slovenská investičná spoločnosť Eco-Invest, ktorej jediným vlastníkom je pán Milan Fiľo.