Svet ľudí očami psa – Umenie pretekať v daždi

Počas života zažijeme mnoho krásnych chvíľ, no starostiam a trápeniu sa nevyhneme. Výnimkou nie je ani dojímavý príbeh automobilového pretekára Dennyho a jeho štvornohého miláčika Enza.

  • Spôsob filmového spracovania

„Umenie pretekať v daždi“ je filmovou adaptáciou románu, ktorý je považovaný za jednu z najlepších kníh o zvieratách vôbec. Vo filme sú zobrazené každodenné radosti a starosti zo sveta ľudí, a to nie hocijakým spôsobom. O životnej ceste automobilového pretekára Dennyho sa dozvedáme očami jeho psa Enza.

Celému príbehu dodáva nádych práve fakt, že samotný autor bestselleru, Garth Stein, sa venoval pretekaniu a vzdelávaniu vodičov.

Film bol natáčaný na rôznych miestach v Spojených štátoch, vrátane mesta Seattle v štáte Washington.

  • Dejová línia

Príbeh sa začína spomienkami starého psa Enza. Spomína si na to, ako si ho automobilový pretekár, Denny, vybral spomedzi šteniatok. Z televízie sa  Enzo dozvedal o ľudskom správaní, živote psov v Mongolsku (dostatočne skúsené psy sa v budúcom živote stanú ľuďmi), no najviac ho zaujalo pretekanie. Ešte viac ho však nadchlo to, keď ho Denny zobral so sebou na preteky. Vo filme sa objavujú skutočné zábery z pretekov, vrátane slávnych pretekov 24 hodín v Le Mans z roku 1966. Z tohto prostredia pochádza aj jeho meno, Enzo – podľa modelu auta Ferrari.

Časom vyrástol a Denny spoznal Eve. Enzovi sa to zo začiatku nepáčilo, no časom zistil, že je celkom fajn. Nasledovala svadba. Krátko po svadbe uvítali do rodiny nového člena, dcérku Zoe. Tá sa Enzovi veľmi páčila.

Čas plynul a radostné chvíle vystriedalo trápenie. Aký osud ďalej čaká túto rodinu? Má príbeh šťastný koniec alebo prekážky, ktoré im stoja v ceste navždy zatarasia ich životy?

Koniec príbehu spolu s našimi osobnými dojmami z filmu sa dozviete na: https://sledujsnami.235.sk/svet-ludi-ocami-psa-umenie-pretekat-v-dazdi/