Dôkaz, že láska prekoná aj nevyliečiteľnú chorobu – Na vine sú hviezdy

Srdcervúci príbeh dvoch mladých ľudí, ktorých spojila nie len láska, no žiaľ i krutá choroba. Film zrodený v roku 2014 bol vytvorený na námet knižného bestselleru od amerického autora Johna Greena.

Postavy

Každý správny milovník filmového sveta bude so mnou určite súhlasiť v tvrdení, že jednou z najdôležitejších súčastí každého filmového diela je jednoznačne herecké obsadenie. Výber hercov tvorí kvalitu filmu. Hlavnú postavu, mladé krásne dievča Hazel Grace Lancasterovú, stvárnila talentovaná americká herečka Shailene Woodley. Jej filmovou láskou sa stal Ansel Elgort, ktorý sa vžil do postavy Augustusa Watersa.

Obsah

Príbeh začína bolestivou správou, keď sa len 13-ročná Hazel dozvedá, že jej telo trápi rakovina štítnej žľazy v štvrtom, poslednom štádiu. Roky plynú a prichádzajú problémy s dýchaním, pľúca zaliate vodou, oslabujúca chemoterapia. Dennodennou súčasťou života Hazel sa tak stáva kyslíkový prístroj. K fyzickej bolesti sa pridáva aj tá psychická, ktorá sa prejavuje v podobe depresie.

Obrovskú bolesť prežívajú aj rodičia mladého dievčaťa. Pretože ako vo filme hovorí krásna Hazel: „Horšie ako umierať na rakovinu je mať dieťa, ktoré umiera na rakovinu.“ No manželský pár sa nevzdáva a spolu s doktorkou chcú Hazel pomôcť, a tak ju prinútia chodiť na terapie do Ježišovho srdca – kresťanská skupina, kde sa stretávajú pacienti s ťažkou chorobou a komunikujú, aby mali pocit, že v tom nie sú. A práve tu sa mladý pár spoznáva.

Augustus, vo filme známy ako Gus, je chalan vyliečený z leukémie. Z náhodného, no osudového stretnutia v terapeutickej skupine sa postupne stane priateľstvo a postupne sa ich vzťah prehĺbi do lásky.

Okrem iného ich spája aj láska ku knihám. Najobľúbenejšia kniha Hazel – Cisársky neduh – prináša pre mladý pár po prečítaní množstvo nevypovedaných otázok, keďže koniec príbehu v nej ostal otvorený. Toto všetko privádza Gusa a jeho priateľku až do Amsterdamu, za autorom knihy Peterom Van Hautenom. Z neho sa však vykľuje len nešťastník, od ktorého sa vôbec nič nedozvedia.

No výlet nie je až taký márny, keďže Hazel a Gus sa v Holandsku čoraz viac spoznávajú, spájajú a ich láska sa prehlbuje. Koniec dovtedy krásnych dní však sprevádzajú slzy a sklamanie. Augustus oznámi svojej láske, že jeho rakovina sa bohužiaľ vrátila a bojuje ešte väčšou silou. Bude Augustus silnejší než zákerná choroba a vyhrá s ňou tento boj? Ako skončí láska mladých ľudí? Pokračovanie bolestného, no milujúceho príbehu nájdete na našom webe: https://sledujsnami.235.sk/