Keď sme pozvaní na svadbu, čaká nás dilema – dať darček alebo hotovosť v obálke? Ale v poslednej dobe sa stáva módna aj tretia voľba, konkrétne darovať novomanželom poukaz na služby. Prečo sa práve toto riešenie stalo populárnym? A je skutočne lepšie na svadbe darovať poukaz ako hotovosť?

 

Dilema pri voľbe darčeka

Veľa ľudí sa necíti dobre, keď nechá len obálku s hotovosťou. Často ide o nedostatok nápadu na dobrý darček. V prípade pozvania na svadbu sesternice babičky kmotry, ktorú sme videli dvakrát v živote, je ťažko vôbec hovoriť o možnosti, aby bol darček skvele trafený. Z druhej strany existuje obava, že generické svadobné dary typu kávovar alebo súprava posteľnej bielizne sa budú duplikovať, pretože polovica ďalšej rodiny dostane presne rovnaký nápad.

Opýtaní v prieskume Slováci zároveň priznávajú, že neradi nechávajú peniaze v obálke. Hlavne z dôvodu možnosti uraziť novomanželov a komplexov, ktoré sa týkajú vlastných zárobkov. Príliš nízka suma môže vyvolať podvedomé obvinenie z lakomstva alebo postaviť návštevníka do pozície niekoho so zlou finančnou situáciou. Príliš vysoká – môže svedčiť o chuti chváliť sa majetkom alebo provokovať k vďačnosti. Čo je prekvapivé, väčšina opýtaných nemala podobné myšlienky v prípade viac vecných darčekov. Možno preto, že málokto v skutočnosti presne rozoberá hodnotu takého alebo iného hriankovača, ale rozdiel medzi 50 € a 200 € v obálke sa zdá byť veľmi citeľný.

Konvenčne je prijaté, že vzdialenejšia rodina by mala počítať s hotovosťou na svadbe, ale bližšia a priatelia – s vecným darčekom. To ale nerieši v žiadnom prípade problémy vygenerované takou alebo inou formu darčeka, je to nejaký zmluvný ukazovateľ toho, čo môžu novomanželia očakávať od jednotlivých osôb.

 

Poukazy na služby – prečo sa stali populárne?

Poukazy sú najrýchlejším a najviac pohodlným spôsobom na darovanie vybraného predplatného do kúpeľov, výletu alebo štylizácie účesu. Veľa stránok, takých ako The Best Vouchers, ponúka poukazy s možnosťou zľavy v porovnaní s bežnou trhovou cenou. Moderné darčekové poukazy tiež vyzerajú elegantne, bývajú zabalené do ozdobných obálok.

Zakúpením poukazu sa rozhodujeme k niečomu medzi darčekom a hotovosťou. Niektoré poukazy dávajú novomanželom na výber, na čo chcú určiť nahromadené prostriedky – či na relaxačný víkend alebo na bungee jumping. Iné dovoľujú zakúpenie vybraných domácich spotrebičov, čo úplne vylučuje možnosť obdržať tretiu mikrovlnku. Inou kategóriou sú poukazy na konkrétne, zhora stanovené služby. V tom prípade poukaz spĺňa prakticky rovnakú úlohu ako vecný dar, ale vzťahuje sa na nemateriálnu službu.

Počet poukazov darovaných pri príležitosti sobáša úspešne rastie od roku 2012. Má to súvislosť so vznikom obrovského množstva servisov, ktoré ponúkajú zároveň poukazy na prémiové služby, ako aj zľavové poukazy, ktoré dovoľujú kúpiť kaderníka alebo maskérku za polovicu ceny. Zvlášť veľkej obľube sa tešia poukazy na cestovanie, medzikontinentálne lety a pobyty v zábavných parkoch.

 

Súkromný let pre dvoch ako svadobný dar?

Poukaz na službu dáva neporovnateľne väčšie možnosti v porovnaní s tradičným darčekom. Navyše je v cene zahrnutá neopakovateľná, romantická atmosféra. Na stránkach The Best Vouchers je možné nájsť veľa príležitostí, ktoré sú ideálne vhodné ako svadobný dar. Mladí manželia budú mať určite radosť z dostupného tam poukazu na „Romantický let lietadlom pre dvoch“ (https://thebestvouchers.com/pow-005-pl.html) na leteckú, súkromnú cestu – taký darček bude navodzovať dobré spomienky po dlhé roky.

Rovnako zaujímavou alternatívou je „Relaxačná masáž pre dve osoby“ (https://thebestvouchers.com/spa-003-pl.html) počas ktorej si mladý pár bude môcť užívať masáž, a pritom súčasne počúvať rytmus romantickej hudby a degustovať kvalitné víno. Kým milovníkom exotickej kuchyne sa môže zapáčiť rande pre dvoch u jedla vo forme čerstvého sushi vysokej kvality – vďaka poukazu „Sushi pre dvoch“ (https://thebestvouchers.com/kul-003-pl.html).

Výlety tohto typu sa môžu stať súčasťou medových týždňov, ktoré privolávajú neopakovateľné spomienky ešte po veľa rokov. Na rozdiel od toho, ďalší hriankovač alebo sada obliečok zostáva zvyčajne bez povšimnutia, dokonca ak ich mladý pár používa pravidelne. Rozhodnutím sa pre darček vo forme služieb nasmerovaných pre páry, máte istotu, že tento nebude prehliadnutý alebo zabudnutý ihneď po svadobnom obrade.

 

Spýtali sme sa, prečo si Slováci vyberajú poukazy v rámci svadobných darov

„Keď sa moja teta vydávala druhýkrát, nemal som tušenie, čo jej kúpiť, rozpráva dvadsaťšesťročný Pavol. „Asi málokto vôbec vie, čo kúpiť päťdesiatročnej žene s vlastným domom a vnúčatami pri príležitosti svadby. Nakoniec na stránkach The Best Vouchers sme spoločne s rodičmi kúpili let balónom. Teta mala radosť a priznala, že mala dosť tých hostí, od ktorých dostávala ďalšie opekače a formy na cesto, napriek tomu, že každý v rodine vie, že takéto veci má v kuchyni najmenej dvadsať päť rokov.“

 

Takže sa zdá, že sa poukazy osvedčujú rozhodne lepšie ako generické darčeky v prípade vzdialenejšej rodiny. Veľa ľudí sa tiež spomínalo, že vymenilo hotovosť v obálke za poukaz, pretože „sa im to zdalo elegantnejšie“. Preto sa ukazuje, že poukaz je nápaditý a moderný nápad na darček pre mladý pár, a nielen.