Vyberáte bazén na záhradu?

Rozhodla ste sa rodinu potešiť novým záhradným bazénom? Nechcete s deťmi chodiť na verejné kúpalisko, kde je väčšinou preplnené a skoro sa tam ani neosviežite? Poradíme vám, ako na to.

Ako vybrať záhradný bazén?

Výber bazéna ovplyvňujú hlavne finančné a priestorové možnosti, zamerať sa len na vzhľad je zle. Načo vám bude vonkajší plášť s imitáciou dreva, keď sa vám bazén nakoniec nezmestí na záhradu?

Keď už ste sa pre nový záhradný bazén rozhodla, odpovedzte si na nasledujúce otázky:

  • Kam bazén chcete postaviť?
  • Koľko do neho chcete investovať?
  • Aká by mala byť kapacita bazénu?
  • Z akého materiálu by mal byť?

Vyberáte bazén?

Aké sú vaše priestorové možnosti?

Prvá vec, ktorú treba pred zaobstaraním bazéna vyriešiť je otázka miesta. Kam bazén chcete postaviť? Na malú záhradku ťažko dáte obrovský bazén. Keď máte vybrané miesto, môžete začať riešiť rozmery a tvar bazénu.

Náš tip: Pre malé záhradky sú ideálnou voľbou nadzemné bazény, ktoré sú finančne dostupné a pomerne nenáročné na údržbu. Máte priestor aj na väčšie bazén? Pozrite sa na bazény s pevnou kovovou konštrukciou. Ich veľkou výhodou je dlhá životnosť a maximálna odolnosť.

Máte obmedzený rozpočet, alebo si môžete dovoliť väčšiu investíciu?

Aj financie rozhodujú o tom, aký bazén si zaobstaráte. Najmenej rodinný rozpočet zaťažia nafukovacie bazény, ktoré stoja pár korún a postavíte ich svojpomocne. Ich výhodou je aj veľmi ľahká údržba a demontáž na zimu. Kúpite ich samostatne, alebo v sete s príslušenstvom a filtráciou.

Viete, že väčšina bazénov by sa na zimu mala rozobrať, zložiť a uskladniť? Vonku by v žiadnom prípade zostávať nemali.

Koľko ľudí sa v bazéne bude kúpať?

Ak vás priestorové možnosti toľko nelimitujú, môžete pri výbere bazéna prihliadnuť aj k tomu, koľko ľudí bude bazén používať. Do maličkého bazéna sa ťažko zmestí celá rodina. Od veci nie je zohľadniť ani to, kto sa v ňom bude kúpať najviac. Pre malé deti je vhodný plytký bazén, pre plavcov zase väčší a hlbší. Zamyslite sa aj nad účelom bazéna. Slúži len pre krátke osvieženie, alebo v ňom chcete zvládnuť aj pár temp?

Ako vybrať materiál?

Ponuka na trhu je pomerne široká, ako sa v nej zorientovať? Je lepšie nafukovací bazén, bazén s konštrukciou alebo ten plastový?

Viete, že materiál ovplyvňuje cenu bazéna? Finančne najdostupnejšie sú nafukovacie bazény, ktoré ale nemajú dlhú životnosť. Na druhú stranu sú skvelé napríklad na chatu. Nasledujú je fóliové a plastové bazény, ktoré už niečo vydrží. Navyše nestojí o moc viac než tie s nafukovacím lemom. Samostatnú kapitolu tvoria bazény s kovovou konštrukciou a bazény zapustené do zeme. Tie už sú ale finančne náročnejšie.